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April 19, 1999 
 

Re: Opinion and Declaratory Ruling by the Kentucky State Board of Physical 
Therapy regarding treatment by a physical therapist’s assistant 

 
 This correspondence is in response to your letter dated April, 1999 asking for an 
opinion from the Kentucky State Board of Physical Therapy on whether a physical 
therapist’s assistant (“PTA”) can begin treatment on a patient before that patient is seen 
by a physical therapist. 
 
 Please keep in mind that this correspondence is an opinion of the Board based 
solely on the facts you have presented, which will be summarized below.   The Board 
has authorized this opinion to you as an Opinion and Declaratory Ruling pursuant to  
KRS 13A.130(3) and KRS 13A.010(2)(b) as the agency with jurisdiction to interpret the 
statutes and regulations governing the practice of physical therapy in the 
Commonwealth of Kentucky. 
 

Whether a PTA can initiate treatment on a patient. 
 
 The Board is presented with the question whether a PTA can begin treatment of a 
patient before that patient is seen by a physical therapist and thus before an initial 
evaluation is done by the physical therapist. 
 
 KRS Chapter 327 gives the Board the power to regulate PTAs and to promulgate 
regulations regarding, among other things, their “limitations of activities and 
supervision.”  201 KAR 22:053 § 4, Standards of Practice for the Physical Therapist’s 
Assistant, sets forth those limitations of activities and supervision requirements. 
 

When engaged in the practice of physical therapy, the physical therapist’s assistant shall: 
(1) Provide services only under the supervision and direction of a physical therapist; 
(2) Refuse to carry out procedures that he believes are not in the best interest of the patient or that 
he is not competent to provide by training or skill level; 
(3) Initiate treatment only after evaluation by the physical therapist; 
(4) Upon direction from the physical therapist, gather data relating to the patient’s disability, but 
not determine the significance of the data as it pertains to the development of the plan of care



 
(5) Refer to the physical therapist inquiries that require an interpretation of patient information 
related to rehabilitation potential; 
(6) Comply with the plan of supervision established by the physical therapist; and 
(7) Communicate with the physical therapist any change or lack of change which occurs in the 
patient’s condition which may indicate the need for reassessment.  201 KAR 22:053 § 
4(emphasis added). 

 
As can be seen from the regulation itself, a PTA can provide services only after 
evaluation by a physical therapist. 
 
Just as the PTA is under this duty, so, too, is a physical therapist only to allow a PTA to 
provide services after conducting an initial evaluation.  201 KAR 22:053 § 5(3)(b) 
provides in relevant part: 

When supervising the physical therapist’s assistant and supportive personnel, the physical 
therapist shall: . . . . (3)  Be responsible for: 
(b) Conducting the initial physical therapy evaluation. 
 

Conclusion. 
As the agency authorized by the Kentucky General Assembly to regulate the practice of 
physical therapy in this state, the Board is empowered to interpret its statutes and 
regulations.  In summary, with the above cited regulations now examined, the Board is 
of the clear opinion that a PTA cannot provide services until a physical therapist has 
performed an initial evaluation.  Thereafter, a PTA can perform any duty that the PTA 
is competent to perform so long as all other requirements for supervision by the 
physical therapist are met. 
      Sincerely yours, 
 

     Kentucky State Board of Physical Therapy 
      Joan S. Dalton. P.T., Chair 
                                         
            Nancy Brinly, P.T., Executive Secretary 
cc: Board members 


